Entrevista ICanWalk

Avui entrevistem a Maria Sabater, creadora de la marca ICanWalk.
Es tracta d’una Associació Canina que organitza oci i senderisme amb gossos. Les activitats van des de cates de cerveses, degustacions de pizzes o gelats per gossos i humans (amb degustació i cata també per als gossos amb productes adaptats per a ells), a excursions amb educació canina, senderisme per muntanya o caps de setmana en grup, sempre amb gossos.
Ofereixen un ampli ventall d’activitats, per arribar a persones i famílies amb diferents gustos i aficions. A més, també pengen diferents rutes i plans d’oci per a fer amb gossos a la nostra pàgina web i xarxes socials, per a que els seus usuaris descobreixin noves opcions per anar amb els seus millors amics de quatre potes.

ICanWalk defineix les seves fites en tres punts:
– Promoure els hàbits de vida saludables entre gossos i humans a través de les activitats de senderisme, i amb articles escrits per professionals de la salut i benestar tant humà i caní que pengem a la web. Per això, entre els seus col·laboradors tenen veterinaris, epidemiòlegs, biòlegs, entrenadors personals, psicòlegs i etòlegs, entre altres.
– Conscienciar sobre la importància de tenir cura de l’entorn per a poder-ne gaudir durant moltes generacions.
– I per últim però no menys important, donar a conèixer negocis del sector petfriendly, restaurants, empreses turístiques, etc. i diferents racons del nostre preciós entorn natural on gaudir amb els nostres gossos.

– Maria que és per tu el teu gos de companyia?
La Milka és una gossa barreja de Basset Hound i és un membre més de la nostra família, i com a tal, creiem que ha de tenir els mateixos drets -i deures- que tenim nosaltres. Jo vaig tenir la sort de néixer i créixer en una família amb gossos -entre altres animals- als quals hem tractat sempre com a membres de la família. He vist de primera mà com aquests companys de quatre potes t’ensenyen (o t’ajuden a entendre) valors molt importants com l’amor, el respecte, la responsabilitat, etc. i crec que mereixen ser tractats i estimats de la mateixa manera que ells ens estimen a nosaltres. Ens agrada comptar amb ella per als nostres plans i gaudir del nostre temps lliure junts. Veure’ls divertir-se, jugar i ser feliços, no té preu.

– Com va sorgir la idea de ICanWalk?
Inicialment la meva idea era compartir les meves experiències “en ruta” amb la Milka a través d’un blog: explicar on anàvem d’excursió i proporcionar informació de les característiques de les rutes per a qui volgués anar amb els seus amics a la muntanya (coses importants per a nosaltres com si hi passen bicicletes, si hi ha aigua a la zona, etc.). El blog va tenir molt bona acollida i vaig començar a rebre missatges dels seguidors demanant de venir amb nosaltres de ruta per a compartir l’experiència. Era una cosa que no m’havia plantejat mai! Així que vaig decidir llençar-me a la piscina i començar a fer activitats en grup. Tot i les dificultats que implica tirar endavant l’associació i d’organitzar, coordinar, buscar noves activitats, etc. en el meu temps lliure i de forma voluntària, la recompensa de veure els gossos -i els humans!- gaudint de les activitats, compensa tot el sacrifici.

– Quins beneficis té per a la relació gos-humà aquest tipus d’activitat?
Moltes, però principalment crec que sobretot veus com s’enforteix la relació gos-humà. Realitzant aquestes activitats veus com la confiança del gos augmenta, tant la que té amb els seus humans com en si mateix, especialment en aquells casos de gossos acabats d’adoptar o joves i que els cal un procés de socialització.
També hi ha la part de la recompensa emocional – i física- de passar temps de qualitat junts i crear records i experiències noves.
Es creen noves amistats, tant humanes com canines, perquè els que tenim gos ja sabem com ajuda a connectar amb altres persones.
Conèixer noves opcions per a gaudir de diferents plans junts ens fa també sentir que podem fer coses noves amb ells, de manera que ens amplia les oportunitats de passar temps plegats.
En el cas de persones que no tenen gos, poden venir i gaudir de la seva companyia durant les activitats.
I, és clar, l’activitat física, encara que sigui suau, té múltiples beneficis en els nostres organismes i ens fa sentir millor física i anímicament, a més d’ajudar-nos a desconnectar del dia a dia.

Sense anar més lluny, aquest proper Sant Joan repetim expèriencia al Cap del Rec, que gaudeixen d’instal·lacions petfriendly, podrem passar una nit tan complicada pels nostres companys lluny del soroll dels petards, és aquest tipus d’activitats les que ens agrada promoure, on gaudeix l’humà i que té molta cura del benestar dels nostres petits.

– Quines problemes/facilitats existeixen actualment per a fer coses amb la seva mascota? Veus evolució??
Espanya és un país que en temes d’animalisme encara es troba molt a la cua respecte a la resta d’Europa, per sort, hi ha cada vegada més opcions petfriendly per fer amb els nostres gossos. Fa uns anys era gairebé impossible trobar un restaurant o un hotel on entrar amb el teu gos, i ara cada vegada hi ha més, de tal manera que actualment ja pots anar veient que tens vàries opcions per triar. Tot i això per cultura de país hi ha una part no tan maca, ja que no a tothom li agrada compartir l’espai, amb els gossos. Cal trobar doncs, un equilibri en què tothom pugui gaudir del seu temps d’oci sense “molestar” als altres. Les conductes com posar menjar amb verí als parcs de les ciutats o l’incivisme d’alguns propietaris al carrer, no ajuden a aquesta convivència, i és aquí on encara tenim molta feina per fer. Tot i això, sóc optimista i crec que anem pel bon camí, ja que cada vegada hi ha més famílies amb membres de quatre potes que són conscients de la responsabilitat que implica tenir un animal a casa. Aquesta responsabilitat ha de passar a noves generacions el que, esperem, faci canviar el paradigma d’Espanya en matèria animalista.
Un bon exemple d’aquest canvi és el refugi Cap de Rec, va ser  primer refugi completament PetFriendly de Catalunya
 i ara ja comencen a seguir els seus passos altres refugis, albergs, etc.

– Quins tips donaries a algú que es planteja fer activitats de muntanya amb el seu company de 4 potes?

Primer de tot cal tenir en compte el nostre estat físic i del nostre gos i sempre cal adaptar les rutes que triem a les nostres possibilitats. En aquest sentit és important no forçar-nos ni forçar al nostre amic, el que volem és gaudir junts, no acumular quilòmetres.

Hem d’evitar posar-nos en risc: estar atents per si cal lligar en cas de tenir carreteres a prop, barrancs, pous, etc., ja que moltes vegades, quan un gos està a la muntanya només pensa a olorar, jugar i córrer, no en què cal anar amb compte de no caure i fer-se mal, i aquí és on nosaltres som els que hem de vigilar que no hi hagi riscos per ells ni a altres.

També és important tenir a mà una bona farmaciola canina i, si es pot, tenir nocions de primers auxilis canins (o almenys saber diferenciar una urgència d’una emergència veterinària). En aquests casos, nosaltres sempre recomanem tenir el contacte d’un veterinari proper a la ruta amb servei d’urgències que ens pugui ajudar.
Abans de sortir de casa cal pensar en què necessitem: des de suficient aigua per als gossos i als humans que sortim de ruta, fins a un protector de potetes en cas de passar un cap de setmana a la neu. Cada situació i cada gos requereixen necessitats diferents, siguem previsors perquè no ens falti res.
És també molt important informar-te de la zona on vas o conèixer el lloc, pot ser que per temporada hi hagi processionària, quin desnivell té la ruta, etc.

Que tot això no espanti ningú, el més important i el nostre objectiu sempre hauria de ser gaudir de cada moment junts i descobrir nous llocs plegats. I, per sobre de tot, crear noves experiències que puguem atresorar durant molt de temps.

 

Moltes gràcies Maria

 

 

 

Share this story: